Pátek, 19 dubna, 2024
novinky
magazín
Domů Pro Ženy Flank steak - chutné maso z pupku

Flank steak – chutné maso z pupku

-

V naší „steakológii“ pokračujeme flank steakům. Co si máme pod tímto názvem, pokud jej vidíme někde v jídelníčku, představit?

magazín Vařečka 19.09.2021 06:00 Raw flank hovězí steak, Foto: Shutterstock
Hovězí flank steak je řez masa z pupíku zvířete.
Hovězí flank steak je řez masa z pupíku zvířete. Jde vlastně o břišní sval, který dobytek stále používá, takže patří mezi tužší masa. Pupek se dělí na vrchní a spodní šál. Vrchní směřuje k bránici a je vhodný pro přípravu hanger steaku, spodní se nachází směrem k zadní části zvířete. Právě odsud pochází měkké a prorostlé maso na flank steaky.

Lídr v USA
U nás patří mezi méně známé druhy steaků, ale například v jejich Eldorado, v USA, je právě flank steak nejznámějším steakům. Na rozdíl od některých jiných druhů steaků, tento můžete v různých zemích najít pod různými názvy – v Anglii jako Hose, ve Francii jako Bavette Steak nebo Bavette de Flanchet. Má dlouhá vlákna, co se týče tloušťky, je tenký a hubený, ale chuťově velmi intenzivní. Když se správně připraví, maso z něj je jemné a aromatické. Flank steak se výborně hodí na marinování a také na plněné masové rolády.

Pro své dlouhé vlákna je jako stvořený grily a dušení, stejně jako na grilování. Po tom, jak ho z každé strany opečeme na pánvi, doporučuje se dát ho na pár minut dopéct do trouby, ale není to nezbytné.

Než ho dáme na gril, třeba ho posolit, nebo dokonce pocukrujeme pár krystalky cukru. Nebo jej vložit do marinády. Pokud ho chceme méně propečený, je třeba opékat steak z každé strany na rozpáleném grilu zhouba 2 minuty a pak nechat minimálně 5 minut odstát. Pak ho ještě můžeme posypat pár krystalky soli.

vařečka, steak, roštěná, magazín vařečka,
ČTĚTE AJ
Vyznáte se? Královna masa: roštěná
I na studeno
Jelikož flank steak má dlouhé vlákna a jejich hustota je vysoká, znamená to, že jde o tužší kus masa. Proto se doporučuje před podáváním nejprve proříznout ho podélně na polovinu. Potom napříč vlákny nakrájet na tenké, asi půl centimetrové, plátky. Ideální je krájet ho pod úhlem 45 stupňů. Maso bude jemnější.

Flank steak je výborný například s gremolatou. Ta se připravuje z nasekané petrželky, nastrouhané citrónové kůry z bio citronu, nadrobno nasekaného česneku a solného květu (Fleur de Sel nebo Flor de Sal). Maso se vybere hodinu před přípravou z chladničky a opéká se na pánvi 4 minuty z každé strany. Potom se zabalí do fólie a nechá se 8 – 10 minut odstát. Nakrájí se na tenké plátky a posype gremolatou. Jako příloha jsou vhodné batátová hranolky a podušené proužky štiplavé papriky.

Pokud vám z doma připraveného flank steaku zůstane, jeho zbytky se dají také výborně využít. Je velmi chutný i studený, takže se z něj dají připravit například obložené bagety či housky. Stačí je natřít majonézou, hořčicí nebo nějakým jiným dipem, obložit zeleninou a skvělá svačina jsou na světě.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek